Der har været meget tale om borgerløn de seneste år. Det kan dog være svært at finde ud af, hvad der er op og ned i debatten. Vi prøver at komme med de bedste argumenter for og imod borgerløn.

Lad os først få slået fast, hvad borgerløn er. Det er, når staten giver et beløb til alle borgere, lige meget om de er i arbejde eller ej. Det beløb skal så træde i stedet for, at man får pension, understøttelse eller SU. Det er helt op til borgerne, hvad de vil bruge pengene på.

Argumenterne mod borgerløn går typisk på, at folk jo ikke vil arbejde, hvis de får løn lige meget, om de lader være eller ej. Det kan derfor være, at de flytter til et land i Sydøstasien eller lignende, hvor deres penge vil række i meget længere tid. Derudover ser man det som en meget stor udgift for staten. Man kan ikke se, hvordan det skulle kunne betale sig for staten at gøre det.

Argumenter for borgerløn

Dem, der går ind for borgerløn mener, at folk godt kan lide at arbejde. Selvom de fik en borgerløn oveni deres løn, ville de derfor stadig have lyst til at arbejde. Nogle af dem ville dog skrue ned for, hvor meget de arbejdede. De mener ikke, at folk bare flytter til et andet lang, hvor leveomkostningerne er lavere. Det er der selvfølgelig nogle, der vil gøre, men langt fra alle.

Tilhængerne af borgerløn mener, at det kan betale sig for staten at udbetale borgerløn, fordi man så ikke skal udbetale understøttelse, pension og lignende. Derudover forudser man også, at udgifterne til for eksempel stress og lignende sygdomme vil falde, fordi folk får mulighed for at arbejde mindre og ikke presser sig selv lige så hårdt.

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt stof.