Selvom du ikke lige føler for at læse Fukuyama eller Dahl, kan det stadig være interessant at tænke over, hvorfor demokrati egentlig er at foretrækker over andre styreformer. Det er selvfølgelig de oplagte ting, såsom at vi selv får lov til at bestemme, hvem der skal sidde i parlamentet. Der er dog også mange andre gode detaljer, som understreger, hvorfor vi skal være så glade for eksempelvis det danske system. Her kan du læse mere om den sag. 

nyhedsskrifter

Alle nyheder er velkomne 

Selvom nogle mener, at staten har monopol på nyhederne i Danmark, så er det altså ikke rigtigt, hvis vi betragter den reelle virkelighed. I Danmark, og andre demokratiske lande, er der nemlig plads til alle nyheder. Der findes utroligt mange forskellige nyhedsmedier, hvor nogle fokuserer på store begivenheder, der påvirker alle, imens andre er mere niche-fokuserede. 

Der er plads til mange forskellige grader af seriøsitet, forskelligt indhold og endda også holdninger, som ikke er alment populære. Du kan både vælge at få dine nyheder fra det store nyhedshuse, for eksempel Berlinske eller Politiken, men du kan også vælge de små udbydere, som muligvis lægger vægten et andet sted. Besøg for eksempel https://nyheder24.dk/, og udforsk, hvordan den slags kan se ud.

Uanset hvilke nyheder du er til, er der meget at værdsætte ved demokratiske samfund. De giver os mulighed for at læse, hvad vi har lyst til, samtidig med at vi naturligvis også må sige, hvad vi vil. Dette er en grundsten i demokratiet og en vigtig én af slagsen. 

Demonstration

Vi kan bekymre os om de små ting

Det lyder måske ikke så fedt, men det er faktisk ret fantastisk, at vi lever i så stabile samfund, at vi kan bekymre os om en masse småting. Et af kendetegnene ved et velfungerende demokrati er, at folk har plads til at gå op i såkaldt postmaterialistiske værdier. Det vil sige, at vi kan interessere os for menneskerettigheder i andre lande, dyrevelfærd og klimaet. Selvom disse emner naturligvis er vigtigt, havde de nok ikke fyldt så meget, hvis vi alle sultede og kom i fængsel for at være uenige med regeringen.

At vi lever i et trygt demokrati gør, at vi kan bruge flere dage på at researche den perfekte hundepude til vores hund eller bekymre os om, hvorfor vores seneste billede kun fik to likes på Instagram. Uanset hvordan man vender og drejer det, er dette ret skønt, for det giver en god indikation om, at vi føler os sikre i vores hverdag, og at vi ikke frygter, hvad morgendagen bringer.