Søvn er vigtig for vores helbred, velbefindende og præstationsevne. Men for mange af os er det svært at få de nødvendige søvntimer. Det kan der være mange grunde til – stress, skærme, usunde spisevaner og dårlige sovevaner. Heldigvis er der nogle ting, du kan gøre for at forbedre din søvn. Jeg har lavet en liste med 7 ting, du kan gøre for at få en bedre nattesøvn. Måske er nogle af disse ting allerede en del af din rutine, men måske er der også nogle, du ikke har tænkt over før. Uanset hvad, så er det altid godt at få en reminder om, hvad der er godt for os – og vores søvn.

 

Få en god seng

En god seng er fundamentet for en god nats søvn. Hvis din seng er slidt og ubehagelig, er det svært at sove godt. Tjek om du har brug for en ny seng. Hvis du har sovet på din seng i mere end 10 år, er det nok på tide at få en ny. Det første du skal gøre, er at finde et sted med gode senge, så du kan prøve dem. Det kan du gøre hos for eksempel JYSK eller IKEA. Du kan også læse om de de stærkeste sengebrands i linket, hvor du finder links fra en række populære webshops.

 

Sænk temperaturen i rummet, inden du skal sove

Det er svært at sove uden en rimelig temperatur til det. Hvis det er for varmt, vil du svede og ligge og vende dig under dit tæppe. Hvis det er for koldt, vil du fryse. En god temperatur at sove i er 18-19 grader. Der er ikke behov for at sætte varmen højere end det, da det ikke er nødvendigt for at kunne sove godt. Dertil er det ligeledes en god ide at have en dyne, som er åndbar.

 

Drik ikke kaffe, te og andre koffeinholdige drikke mindst 3-4 timer inden du skal sove

Koffein kan være svært at holde ude fra vores dagligdag, da de fleste af os drikker kaffe og te i hverdagen. Men hvis du har svært ved at falde i søvn, kan det være en god ide at skære ned på brugen. Det er en god ide at stoppe med at indtage koffeinholdige drikke mindst 3-4 timer før sengetid. Hvis du skal have en kop kaffe, kan du gøre det om morgenen eller ved middagstid. Alternativt, kan du vælge nogle drikkevarer der ikke indeholder koffein, såsom en koffeinfri kaffe.

 

Spis sundt i løbet af dagen

Det er vigtigt at spise sundt og have en god kost for at sikre, at din krop får det, den har brug for. Hvis du varierer din kost og får alle de næringsstoffer, du har brug for, vil du opleve at føle dig mere frisk og udhvilet. Det kan hjælpe dig med at få en god nats søvn.

 

Tag et bad inden du skal sove

Et bad kan gøre underværker for din krop, hvis du har svært ved at falde i søvn. Badet gør dig afslappet, og det kan hjælpe dig med at komme ned i tempo, så du kan slappe af og sove. Du skal dog ikke tage badet for varmt, da det kan få det modsatte effekt.

 

Undgå skærm inden du skal sove

Vi bruger alle meget tid på skærm i løbet af dagen, og det kan være svært at undgå skærmen om aftenen. Men skærmbrug inden sengetid kan have en negativ effekt på din søvn. Det kan være en god ide at holde sig fra skærmen et par timer inden sengetid. Det vil gøre dig mere afslappet, og det vil ikke være så nemt for dig at ligge og tænke på alt det, du har set eller gjort på skærmen.

 

Læs en bog inden du skal sove

Hvis du har svært ved at slappe af, kan du prøve at læse en bog i stedet for at bruge skærmen. Læsning kan hjælpe dig med at stoppe dine tanker og gøre dig mere afslappet. Hvis du før har set nogle afsnit af en serie, kan du også prøve at bruge den tid til at læse i stedet. Det vil gøre dig afslappet og klar til en god nats søvn.