
Når man kigger på de danske byer og sammenligner dem med byer i udlandet, kan man let se, hvor meget historie, som Danmark har i vores bygninger. Mange af os bor i lejligheder, der er langt over 100 år gamle, og har stået som en del af bybilledet i al den tid – det er bygninger, der har holdt. Nogle steder rives der ned, andre steder bygges der nyt. Sådan har det altid været, men hvilke bygninger vil vi gerne præservere og hvilket nybyggeri, kan vi godt lide?
Så meget nyt og forskelligt
Det kan være svært at svare på, da folk jo selvfølgelig er endnu mere forskellige end de mange bygningsværker, som vi bygger. Det kan være smart at se på, hvad man synes er flot, hvad der er praktisk og hvad der er til en overkommelig pris for eventuelle købere eller lejere, sådan at man undgår gentrificeringen. Så undgår man, at få presset byens lokale beboere væk fra hvor deres hjem grundet forhøjede huslejer og masser af nytilflyttede, som man ellers ser det i mange vestlige storbyer. Alt i alt kan der ikke herske nogen tvivl om, at der er muligheder nok. Man kan virkelig være med til at forme bybilledet ved den enkeltes boligbyggeri, og det er fantastisk – både at kunne skabe et hjem i form af boligen til personerne, og samtidigt skabe noget smart for alle borgerne, i form af boligen som en del af byens byggeri.
En anden ting der er vigtigt er at være medlem af en a-kasse imens byggeriet står på. Årsagen. Hvis man bliver arbejdsløs så er man sikker på at have penge til at klare at være resten af byggeriet.
Hvilken vej vil man gå?
Nogle byer er fyldt med skyskrabere og glas- og metalbygninger. Det kan noget helt særligt som et modernitetens mekka, der mest af alt ligner et kæmpe motherboard. Dog kan det ikke hamle op med historien og det, at der er hyggeligt som i vores byer. I Danmark bygger vi ikke særligt tit over 5. sal og vi har ofte bygget i mursten med teglstenstage. Det har virket, både samfundsmæssigt og personligt. For samfundet har vi fået skabt bygninger, der er mindre, men dog mere indbydende og holdbare end i alle mulige andre lande. Vi har bygget ofte bygget tæt omkring vand, og sørget for, at man ikke måtte bygge hverken for højt eller for stort. Der er så mange aspekter i boligbyggeriet. Man kunne for eksempel tale om arbejdet, og hjemmene det skaber. For uden boliger, er samfundet slet ikke hjemme i byen. Det leder til det personlige, hvor man selvfølgelig gerne vil bo i en bolig, hvor man rent faktisk selv føler sig hjemme og har lyst til at leve sit liv. Ved at bygge gode boliger i byerne, er vi allerede et langt skridt hen ad vejen i forbindelse med at have glade borgere boende tæt sammen. Man bør gå og overveje, hvor meget