Nu er der godt nyt til alle, der bor i områder uden fjernvarme. I stedet for at varme med for eksempel olie, el eller naturgas, kan man nu vælge at anskaffe sig en varmepumpe, som kan nedbringe energiniveauet markant – hvilket i den grad kan mærkes, også på økonomien.

Varmepumper fungerer ved at udnytte den energi, der allerede er til stede i husets omgivelser. Det betyder, at der kan udvindes varme fra såvel jord som den helt almindelige luft udenfor, som enten kan blæses direkte ind som varm luft, eller overføres til radiatorer eller som gulvvarme. Afhængig af hvilket hus du har, eller om du måske overvejer en varmepumpe til dit sommerhus eller blot som supplement til andre muligheder, er det en god ide at overveje hvilken pumpe du helt konkret har behov for. Der findes nemlig flere forskellige typer, og selvom de alle i bund og grund fungerer ud fra de samme principper, er visse modeller dog mere velegnede til helt bestemte salgs huse.

Disse former for varmepumper kan fås i dag

Overordnet set findes der tre forskellige slags varmepumper. Disse deles op som følger:

  • Jordvarme – denne løsning anbefales hvis du har et helårshus, og er den dyreste af de tre muligheder. Den giver både rumvarme og varmt vand, og det er nødvendigt at der vandbårne radiatorer og/eller vandbåren gulvvarme, for at varmepumpen kan fungere optimalt. Selvom løsningen er den dyreste, giver den alligevel i sidste ende en så stor energibesparelse, at kan mærkes efter ganske kort tid på økonomien.
  • Luft til vand – ligesom pumpen til jordvarme bør denne konkrete løsning også kun anvendes, hvis du sidder i et helårshus, idet gulvvarme og radiatorer, der er vandbårne, igen er et krav for at kunne få det hele til at fungere. Pumpen giver også her både rumvarme og varmt vand, men i modsætning til den forrige kategori er det påkrævet at du har plads til at få monteret en udvendig del. Bemærk desuden at denne pumpe kan larme en del og være til gene for dig selv eller andre. Den koster mindre at anskaffe, men besparelsen er stadig lige så stor som ved den første løsning.
  • Luft til luft – den sidste løsning adskiller sig fra de to andre ved ikke at være anbefalet til helårshuse. I stedet finder den mest nytte i sommerhuse, hvor den kan give rumvarme, men ikke varmt vand. Den kræver igen plads på grunden til en udvendig del, som igen kan virke støjende for nogen. Løsningen er den absolut billigste at anskaffe sig, men dem samlede besparelse er ikke lige så høj som ved de to andre typer.

Når du skal finde den rigtige varmepumpe

Du kan bruge ovenstående opdeling af de forskellige typer af varmepumper, når du skal kigge efter den løsning, der passer bedst til dig. Alle kan findes og skaffes over nettet, så det er bare om at sammenligne priser og finde en forhandler der kan bestille den hjem til dig. Tilbage er der kun at sige: god fornøjelse med det hele!

 


Artiklen er udtryk for skribentens egen holdning og indholdet er ikke redaktionelt.