Et af de største diskursemner i vores moderne samfund er bæredygtighed, hvilket i bund og grund handler om hvilke valg man som menneske, nation og verdensdel kan tage for at mindske presset på naturen og ikke udtømme og dræne jordens naturlige ressourcer og miljø. I de senere år har man især på tekstilområdet iværksat nogle tiltag, der skal spare naturen for en masse sprøjtemidler og udtæring af jorden. Dette kommer til udtryk i de bæredygtige valg man som forbruger nu kan tage i forhold til økologisk bambus, bomuld og andre tekstiler.

Et eksempel på dette er bambus sengetøj, hvor producenterne har genopfundet den dybe tallerken når det handler om komfort både for forbrugerne og for naturen. Der er mange fordele ved bambussengetøj, set i forhold til de andre økologiske former for sengetøj, der findes på markedet. Bambus har en større absorptionsevne end f.eks. bomuld, faktisk er denne 7 gange højere i bambus, hvilket sikrer at man natten igennem kan ligge tørt og trygt. Derudover virker bambus termoregulerende, hvilket gør at man som voksen og som barn ikke skiftevis skal have følelsen af at sove i en sauna og en fryseboks.

Bæredygtig produktion der gør hverdagens opgaver lettere

Der er næsten ingen grænser for, hvilken retning man kan gå, hvis man ønsker at holde sit forbrug så bæredygtigt som muligt. Langt de fleste husstande vasker tøj, sengetøj, gardiner, håndklæder og andre tekstiler på ugentlig basis, dog sker det ofte at lynlåse eller knapper fra tøjet sætter sig fast i vaskemaskinens tromle, hvilket ødelægger tøjet. Der findes mange producenter af bæredygtige tekstiler, ligesom man også laver vaskeposer der kan holde mange år, der ikke alene skåner tøjet, men i sidste ende også miljøet. Tøjet beskyttes, da hægter fra undertøj, lynlåse, stropper og knapper ikke vil sidde fast i tromlen, men i stedet sætte sig fast på indersiden af vaskeposen. Derudover sparer man som forbruger også miljøet, da det er miljøkrævende at producere nye vaskemaskiner, eller dele til eventuelle reparationer, hvis denne skal skiftes ud fordi den ødelægges indefra grundet løsdele i tøjet.

Vigtigheden af bæredygtig produktion bliver mere og mere anerkendt

Der er mange grunde til at bæredygtig produktion slår igennem flere og flere steder, blandt disse finder man naturligvis den skærpede opmærksomhed på den drivhuseffekt som produktioner overalt på jorden forårsager. Dog er en af de andre og primære grunde at forbrugerne bliver mere bevidste om disse følger og selv skaber tanker og holdninger til emnet om at bevare jorden så mange flere generationer kan nyde godt af denne. Bæredygtig produktion startede i sin tid med at udelukke brug af pesticider og sprøjtegifte i forbindelse med landbrug. Bæredygtighed er også sidenhen blevet ligestillet med personlig velvære, da man har fundet at nogle af de førhen brugte pesticider har haft en negativ påvirkning på især småbørnstrivsel og dyrevelfærd. Vigtigheden af bæredygtighed i vores produktioner verden over anerkendes også mere af producenterne, da behovet og efterspørgslen på nye produkter stiger fra forbrugernes side.

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdninger og indeholder ikke redaktionelt indhold