Det kan være fristende at tage et hurtigt lån, men er det en god ide? Mange politikere vil forbyde de nemme forbrugslån, fordi de mener, renterne er for høje. Der er dog både argumenter for og imod, så det kan være svært at finde ud af, hvad der egentlig er det rigtige. Her får du en kort gennemgang af de forhold, som er centrale i debatten om forbrugslån.

Dette taler for forbrugslån

Der er mange gode grunde til, at man kan få lyst til at tage et lån. En af de gode ting ved de forbrugslån, man kan tage hurtigt på nettet, er, at pengene kommer med det samme. Det er ofte sådan, at du ansøger den ene dag, og så står de allerede på kontoen den næste. Heroveni kommer det, at de fleste kan få lov til at tage lånene. Skal du låne i banken, er det ofte en lang godkendelsesproces, og resultatet er tit et nej, selvom du har styr på din økonomi og har råd til at betale tilbage.

Det er irriterende at blive nægtet et lån, man har råd til, og man kan også få en fornemmelse af, at banken ikke stoler på én. Det er ikke rart, og det gør, at mange føler en del forbehold imod at spørge banken efter penge.

Med forbrugslån slipper du både for overdreven kontakt med låneudbyderen, og som regel er kriterierne for at blive godkendt meget beskedne. Du behøver ikke at forklare, hvad du skal bruge pengene til – og i mange tilfælde kan du selv bestemme, over hvor lang en periode, du ønsker at afdrage. Her kan du se et eksempel på et klassisk forbrugslån, som et nemmere at få adgang til end et banklån. Såfremt du er opmærksom på vigtigheden af at kunne betale pengene tilbage, kan lånene i flere tilfælde være en udmærket mulighed. Samtidig vidner de om et frit marked, hvor forbrugerne har gode muligheder for at anskaffe penge til det, de mangler.

Dette taler imod forbrugslån

Der er naturligvis også forhold, som taler imod forbrugslån. En af disse er faktisk identisk med en af fordelene: stort set alle har som bekendt mulighed for at tage dem. Dette betyder, at låneudbyderne ikke er særligt opmærksomme på, om lånerne kan betale pengene tilbage. Risikoen for at folk, som ikke har mulighed for betale tilbage, får bevilliget lånene, er derfor temmelig stor. Det er ikke særligt godt, for så kan det ske, at låneren rent faktisk kommer i en værre situation, end han eller hun var til at begynde med.

Det fører os videre til de høje renter, som umiskendeligt karakteriserer de hurtige lån. Man betaler selvfølgelig en pris for den hurtige ekspeditionstid og den begrænsede godkendelsesproces, og denne pris er altså de høje renter. Hvis låneren glemmer at orientere sig om renterne, kan det være en chokerede fund at gøre, når man opdager, hvor meget man skal betale hver måned. Desværre oplever en del, at hele deres månedlige tilbagebetalingsbeløb bliver ædt af renterne – og så bliver man jo aldrig færdig med at afdrage.

Her kan du læse om de forskellige lån og sammenligne renterne. På den måde kan du beslutte dig for, hvad du synes om forbrugslån. Som det er tydeligt, skal man i hvert fald tænke sig om to gange, før man låner. Uanset om man synes, lånene er smarte eller lige lovligt dyre at arbejde med.

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionel materiale.