Mange nybagte mødre er gennem de sidste par år begyndt at få øjnene op for at bære deres baby i en strækvikle, og mange er blevet store fortalere for det. Fremfor overbelastede rygge, ømme arme og skuldre, og ergonomisk dårlige bærestillinger, findes der her en metode, hvorpå forældre kan bære deres baby på en meget skånsom måde, som samtidig giver babyen en stor følelse af tryghed. Flere webshops får et større og større udvalg af strækvikler, og der er efterhånden mange forskellige at vælge i mellem.
Vi kender det også fra blandt andre Afrika, hvor vi har set mange billeder af mødre, der bærer deres børn på ryggen.


Hvad er en strækvikle helt præcis?


En strækvikle er et stort stykke stof på omkring fem meter langt, lavet i bomuld eller jersery med lidt stræk på den korte side. Når man har viklet stoffet omkring sig selv, placeres babyen nede i, foran på maven, og det giver en god støtte når man bærer sit barn. En strækvikle er meget skånsom for ryggen, og giver mulighed for at forældre kan have hænder og arme fri, selvom de bærer deres barn tæt ind til sig.


Strækviklens stof passer til alle, uanset om man er høj eller lav, mand eller kvinde. Stoffet er elastisk, som gør, at det kan holde strækket i mange timer og samtidig har evnen til at trække sig tilbage igen.

Sådan bruger man en strækvikle

En strækvikle er nem at binde og den god til nybegyndere. Strækviklen er den nemmeste at komme i gang med, og det er også samtidig den, der passer bedst til de helt små, nyfødte babyer.


Man vikler strækviklen omkring sine skuldre, hofte og ryg, og så skal babyen sidde mave mod mave og med knæene over hoftehøjde Man kan også binde viklen i amme stilling.


En strækvikle er god til de helt små babyer, som kun er interesseret i sin mor og mors ansigt. Ligeledes er den god til præmature babyer, fordi baby kommer til at sidde så tæt på mor, nærmest suget fast, og det er det forhold, der minder mest om dem, der var i livmoderen.


For tidligt fødte børn har brug for det man kalder kængurupleje, hvor der er hudkontakt. Den tætte kontakt stabiliserer babyens hjerterytme, temperatur og vejrtrækning.


Men selv børn, der er født til tiden, nyder stor gavn af fordelene ved en strækvikle. Undersøgelser har vist, at børn, der bliver båret i minimum halvanden time om dagen, græder mindre, end andre børn, som måske sidder mere i en skråstol eller ligger i barnevogn.

Når man på et tidspunkt oplever at baby bliver sur mens den sidder i strækviklen, kan det være fordi dens udsyn er spærret, og baby altså er blevet stor nok til at følge med i omverden. Det kan tyde på, at det er tid til at skifte til en vikle som passer til de større babyer; eksempelvis en fastvikle, som giver flere muligheder for måder at bære på. Man siger at strækviklen er god indtil barnet vejer omkring de 10 kg.

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdninger og indeholder ikke redaktionelt indhold