Her på siden er det naturligvis en vane at se ting gennem en politisk linse, hvad langt de fleste ting kun bliver mere interessante af. Tag for eksempel Black Friday, der for øjeblikket nærmer sig ed stor hast. Black Friday var nemlig oprindeligt en amerikansk tradition, der sidenhen er blevet importeret til Danmark og mange andre lande. Dermed er den altså et tegn på den øgede globalisering og den stigende amerikanisering af selv et lille land som Danmark. Det betyder dog ingenlunde, at det er en dårlig ting.

Gratis lagerfoto af astronomi, atmosfære, Globe

Globalisering og affolkning

På trods af at meget af den kulturelle baggrund ved Black Friday, såsom forbindelsen til den Amerikanske helligdag Thanksgiving, er danskerne nemlig stadig blevet givet en dag fyldt med gode tilbud og hurtige handler. Det er noget, danskerne kan lide. Det synes alle tal i hvert fald at indikere. Forbruget på dagen er steget næsten hvert år, siden den kom til landet. Selvom det utvivlsomt også har noget at gøre med stigningen i online salg, se bare sider som fridayblack.dk, synes det også at indikere, at det danske folk gladelig har taget imod traditionen med åbne arme. Netop derfor ser det heller ikke ud til, at staten klager sig. Den får trodsalt mindst 25% af salget i moms. 

Til gengæld er der andre, der har al mulig ret til at brokke sig. Særligt de små erhvervsdrivende lider nemlig under traditioner som Black Friday, der hvert år trækker flere og flere kunder til de store butikskæder. Kæderne har nemlig organisering og polstring nok til at lave vilde tilbud og reklamere med dem, hvad de mere lokalt orienterede små erhvervsdrivende sjældent har mulighed for. I hvert fald slet ikke på samme skala. 

På den måde er Black Friday altså også blevet et led i den proces, der så småt har affolket udkantsdanmark og gjort Danmark til et sværere land at være selvstændig erhvervsdrivende. Det er altså på trods af snart utallige politiske initiativer for det modsatte. 

Gratis lagerfoto af administration, ængstelig, armbåndsur

Black Friday og klima

Slutteligt har Black Friday naturligvis også en forbindelse til et af de mest omtalte politiske emner for tiden: Klimaforandringer og bæredygtighed. Black Friday kan nemlig næppe siges at være en særligt bæredygtig tradition. Tværtimod er det en oplagt mulighed for billigt at nemt at købe nyt elektronik, selv om det gamle ikke har gjort andet end at blive ældre. Således er Black Friday altså også blevet led i udsmiderkulturens udbredelse i Danmark, men i kraft af det folkelige stemningsskift på området, ændrer det faktum sig måske i fremtiden. Hvis den salgs er noget, der bekymrer dig, har du i hvert fald stadig rig mulighed for at købe ind, om end nok til lidt højere priser, af bæredygtige produkter.

Der er sikkert mange andre politiske aspekter ved Black Friday, men disse er utvivlsomt nogle af de mest åbenlyse og presserende, som man i et eller andet omfang, bevidst eller ubevidst, må tage stilling til. På den måde er Black Friday, som så meget andet, et tegn på, at alt er gennemsyret af politik. 

I kraft af sine politiske overbevisninger kan og bør man altså spørge sig selv, hvordan man bør deltage i Black Friday. Frivilligt eller ej, deltager vi nemlig alle sammen i et eller andet omfang. Det kan ikke afvises, og derfor bliver vi også nødt til at bære den politiske byrde derved.

Gratis lagerfoto af administration, ændre, ændring