Spisebordet er et af de vigtigste møbler i vores hjem. Vi bruger det hver eneste dag, og det kan fungere som samlingspunkt for hele familien samt venner. Derfor er det en god idé, at du gør dig nogle tanker, inden du går ud og investerer i et nyt spisebord. På den måde vil du med større sandsynlighed ende med et, som du bliver glad for i mange år frem.

Du får her nogle gode råd til, hvad du kan overveje i forbindelse med valg af spisebord. Det vil gøre dig rustet til at træffe den bedst mulige beslutning.

Formen er alfa og omega

En vigtig ting at tage stilling til med dit spisebord er formen på det. Her kan du først og fremmest tænke over, om du ønsker et rundt eller et firkantet.

Der er fordele og ulemper forbundet med både det runde og det firkantede spisebord, så det vil komme an på din individuelle situation, hvad der er at foretrække.

Det runde spisebord er perfekt, hvis du ønsker et blødt og organisk udtryk i hjemmet. Det har nemlig ingen skarpe kanter og bidrager til en behagelig atmosfære.

En anden fordel ved det runde spisebord er, at det kan føre til en god dynamik blandt menneskene, der sidder rundt om det. Bordet giver nemlig mulighed for at føre samtaler, hvor alle kan være med og se hinanden.

Et firkantet bord har til gengæld mange praktiske fordele, da det er nemt at indrette med. Således kan det eksempelvis stå op ad en væg, hvorved det ikke tager så meget plads i rummet.

Træ, stål, marmor eller glas?
Noget andet, som du ikke kommer udenom at tage stilling til, er bordets materiale. Her vil du blandt andet kunne overveje træ, laminat eller metal, men der er også andre gode materialer. Marmor kan eksempelvis give rummet et stilfuldt og spændende udtryk, hvorimod glas i sin lethed vil bidrage til en elegance.

Du finder også mange borde, hvor flere materialer er kombineret, så benene måske er i stål og bordpladen i træ. Dette kan også give et fedt spil og se rigtig flot ud.

Med eller uden udtræk?

Mange spiseborde har et udtræk, hvilket vil sige, at de kan gøres større, når der er behov for det. Dette er oplagt, hvis du bor alene eller i en husstand med få personer og gerne vil have mulighed for at få plads til flere mennesker rundt om bordet, når du holder middagsselskaber og lignende.

Du kan også finde spiseborde med klap, som også er en udvidelse til bordet, der kan tages i brug, når behovet opstår.

Tænk over budget

I den perfekte verden ville du ikke skulle begrænse dig på nogen måde – men derimod kunne vælge blandt alverdens spiseborde. Desværre er der en ting, som for langt de fleste af os sætter en begrænsning: Nemlig penge.

Møbler er sjældent helt billige, og der kan ofte være en sammenhæng mellem pris og kvalitet. Derfor kan et spisebord komme til at koste meget, hvis det skal leve op til alle dine kriterier.

Du kan med fordel overveje dit budget, og hvor meget du er villig til at betale for dit spisebord. På den måde ved du på forhånd, hvor du skal kigge, og hvad du skal kigge efter, hvilket kan gøre jagten både nemmere og mere overskuelig.

Skal bordet købes online eller i en fysisk butik?

En sidste ting, der er smart at tage med i dine overvejelser, er, om du vil købe bordet online eller i en fysisk butik. Fordelen ved at købe dit spisebord i en fysisk butik er, at du kan få lov til at røre det og se det i virkeligheden. På den måde kan du få en bedre føling med det og nemmere tage stilling til, om det passer til dig,

En fordel ved at købe dit bord online er, at der oftere er et større udvalg, da du ikke er begrænset af geografi. Du behøver dermed ikke vælge et bord, der befinder sig i dit lokalområde, men kan i stedet lede bredere. 

Hvis du køber dit bord online, er det en god idé at læse guides og brugeranmeldelser af produkterne, så du kan få et indblik i andres oplevelser og erfaringer.