Hvis du er så heldig at komme til udveksling i forbindelse med skole eller studier, så er det god skik at medbringe en gave til din værtsfamilie. Det viser at du gør dig tanker om din ”nye familie”, og at du værdsætter deres indsats. Det er dog ikke altid så nemt at finde en god gave. Især når det er folk med en forskellig kulturbaggrund er det vigtigt at tænke sig om. 

Det ville fx ikke falde i god jord at medbringe en flaske vin til en muslimsk eller jødisk familie. Mht. alkohol er altid vigtigt at du ikke er i tvivl om en gave med procent også bliver værdsat. Det gælder ikke kun muslimer og jøder. Også mange US amerikanere kan have et problem med alkohol. Husk at aldersgrænsen for at måtte drikke en øl er på 22, i de fleste amerikanske stater. En gave til din værtsfamilie må heller ikke have nogle politiske anstrøg. 

 rækkes igennem hegn

Medbring gerne noget typisk dansk

Ved at give en gave der er udtryk for dansk kultur kan du aldrig ligge forkert. Dog med et par ting i mente:

Bacon eller røget sild ville være typisk dansk. Men bortset fra, at ikke alle bryder sig om svinekød, må du slet ikke medbringe madvarer over landegrænser. Mælkeprodukter, kød, fisk, og råt plantemateriale er forbudte. Det skyldes at der kan være uønskede passagerer med den slags produkter. Bakterier, vira, svampesporer og endda insekter kan gemme sig i mad. 

Hvad kan så være en typisk dansk gave til udlænding Små ting som er typisk danske, som fx dansk designede pynteting. Hvis du rejser til et udviklingsland og din værtsfamilie er relativ fattig, bliver de glade for redskaber som fx en god saks, sytøj, læsebriller, lamper med solceller eller en solaroplader. Disse ting som for os er billig hverdagsvarer kan i nogle lande være svære at få fat i. De kan også være relativ dyre for folk, der ikke har en indkomst på vestligt niveau. 

bulldoghvalp iført tæppe

Hunde glæder sig også over gaver

Hvis din værtsfamilie har en hund, så kunne du også medbringe en gave til vovsen. Her er det en god ide at vide lidt om hunde. Vidste du fx hvor meget en hund plejer at sove? Det er faktisk en hel del mere end vi mennesker gør. Det er vidt forskelligt hvor meget dyr sover. Nogle sover næsten ikke. Delfiner sover fx kun med en halvdel af hjernen, mens den anden er vågen. De kan derfor stadig svømme mens de sover. Trækfugle gør noget lignende. Heste sover typisk i meget korte intervaller, fordelt over hele døgnet. 

En hund sover mellem 12 – 18 timer om dagen! Det er afhængigt af race og alder, og hvalpe sover mest.