Både når det kommer til politikere og vælgere er der en klar distinktion inden for samfundsvidenskaben: enten er du idealist, eller også er du opportunist. Begge dele har sine fordele og ulemper, og man kan ikke sige, at det ene er bedre end det andet. Det er egentlig et spørgsmål om personlighed, og den er vi som bekendt ikke selv herre over. Det er dog interessant at tænke over, hvilken kategori vi selv tilhører, for det gør det lettere for os at møde hverdagens problematikker med oprejst pande. 

Sådan er idealisten

Idealisten vil ofte have kraftige holdninger og så fast på dem uanset hvad. Det betyder også, at hun eller han ofte vil stemme på et parti, der repræsenterer en ideologisk overbevisning fremfor et ønske om løsninger på specifikke problemer. Du kan forestille dig det sådan her: idealisten har netop mistet sit job og kan ikke få tingene til at løbe rundt økonomisk. Dog stemmer han ikke på et parti, som vil sætte dagpengesatsen op, fordi han grundlæggende er overbevist om, at folk skal klare sig selv. Dermed forsøger han ikke at løse sine personlige problemer igennem politik.

Idealister er ofte stædige, og det kan være et problem for dem at være lydhøre over for kompromisser og andres holdninger. Til gengæld giver de aldrig op, og de har tendens til at se positivt på tingene, fordi deres holdninger giver dem tro på, at verden kan blive til et bedre sted. Denne type mennesker er ofte villige til at ofre meget for det, de tror på. Hvis du er idealist, kaster du dig ud i tingene. I stedet for at gemme dig under dynen, tager du yogabukserne på og smutter ned i parken for at nyde solen. Intet kan slå dig ud, fordi du tror på, at livet er større end dine personlige behov.

Politik

Sådan er opportunisten

Opportunister er gode til at regne ud, hvordan de får mest muligt nytte ud af tingene. Uanset hvilken situation de kommer i, vil de hurtigt kunne se, hvordan den skal grejes. Opportunister stemmer ofte baseret på deres personlige behov. Det vil sige, at de ikke går specielt meget op i partiloyalitet, men ofte vælger de partier, som bedst varetager deres behov på valgtidspunktet. De kan derfor sagtens stemme på et meget omfordelende parti, imens de er studerende, men skifte til er mere borgerligt parti, når de har arbejde og tjener meget. 

Hvis du er opportunist, ved du lige præcis, hvad du vil have. Du er heller ikke bange for at tage skarpe midler i brug for at få fat i dem. Det kan både være godt og skidt. Nogle gange glemmer opportunister nemlig, at deres handlinger også har konsekvenser for andre mennesker. Til gengæld får de altid tingene gjort.