Det er meget in at tale om disruption og diskutere, om noget er disruption, eller om det bare er innovation. Grænsen mellem de to kan da også være svær at få øje på, for hvornår er noget en forstyrrelse eller et afbræk, som disruption mener, og hvornår er noget et udtryk for nytænkning og kreativitet – og ofte er der da også tale om begge dele.

1. Blockbuster gik konkurs på grund af streaming

En gang var det helt normalt at gå ned i Blockbuster og leje en film, når man ikke syntes, at der var noget, der var værd at se i tv om aftenen. Men så kom muligheden for at streame serier og film på nettet, og Blockbuster var ikke hurtig nok til at tilpasse sig udviklingen, så de gik konkurs.

2. Airbnb gør op med hotelbranchen

Der mange byer, hvor det er mere normalt at finde et værelse gennem Airbnb, når man skal finde et sted at sove, end at finde et værelse på et hotel. Airbnb, hvor private kan leje ud til hinanden, er også et godt eksempel på disruption.

3. Uber gør op med taximarkedet

Et andet eksempel er Uber. Servicen gør det muligt for private at køre hinanden rundt. Tidligere var det taxichauffører, der havde monopol på det. Det er derfor også et opgør med vanetænkningen.

4. Tesla skaber sexede elbiler

I mange år havde elbiler været noget fodformet og halvkedeligt noget, som der ikke rigtig var nogen, der gad eje. Så lancerede Tesla deres lækre biler, og pludselig begyndte alle at se elbiler på en helt ny måde. Nu var det ikke længere usexet og utjekket at køre i en elbil. Nu kunne man både have en rigtig sej bil og gøre noget godt for miljøet. Det var i den grad to gode ting, der kom til at gå hånd i hånd.