Det danske samfund er bygget op på en sådan måde, at man altid kan regne med et sikkerhedsnet, hvis man pludselig ikke kan klare sig selv længere. Mange andre lande rundt om i verdenen vil mene, at dette kan være med til at gøre danskerne mere dovne, da man nødvendigvis ikke er nødt til at performe for at få et godt liv. Dette er selvfølgelig særligt økonomisk, men gælder i høj grad også på andre punkter, hvor man kunne mene, at danskerne ikke behøver at være nær så bekymrede. Et eksempel kunne være sundhed, hvor nogen ville sige, at danskerne ikke behøver at være nær så bekymrede, fordi der altid er fri mulighed for at få hjælp fra sundhedsvæsenet.

Dog er dette langt fra tilfældet, og man ser, hvordan danskerne faktisk gøre mere og mere ud af at tage ansvar for deres eget liv. Der er ingen, der ønsker at ”snylte” på samfundet, og derfor forsøger det fleste også at leve et liv, hvor de behøver at gøre så lidt brug af dette sikkerhedsnet, som det overhoved er muligt. Dette betyder for eksempel at danskerne forsøger at opretholde en sund livsstil ved at dyrke motion, spise sundt og varieret og derudover tage de nødvendige kosttilskud såsom fiskeolie.

Selvstændighed har høj værdi

Da der er en lang række services, som staten gør gratis for danskerne, kan man måske forestille sig, at danskerne blev et mindre selvstændigt folkefærd. Endnu engang holder fordommene ikke. Danskerne vægter nemlig selvstændighed højt, og dette gælder uanset om det handler om et socialt problem eller at skifte en cykelslange. Der er nemlig en værdi i at kunne gøre tingene selv, og selvom der måske findes en masse hjælp, som man kan få, hvis man har et behov, er dette blot en tryghed.

Danskerne tager selv initiativ til at lære

En af de ting, som folk fra udlandet oftest bliver overraskede over, når man snakker om det danske velfærdssystem, er uddannelsessystemet. Selvom det selvfølgelig er en kæmpe fordel, at man kan få en uddannelse uden at skulle betale penge, ser man fortsat, hvordan flere og flere også vælger at betale for eksempelvis at et SEO-kursus for at blive bedre til deres arbejde. Dermed tager danskerne altså også initiativ til at lære noget selv. Det er altså tydeligt, at det er populært blandt danskerne at tage ansvar for deres eget liv.

 


Artiklen er udtryk for skribentens egen holdning og indeholder ikke redaktionelt materiale.