Den teknologiske udvikling går strygende. Dette kan både anses som noget positivt, men det kan sandelig også ses i et negativt lys. Den umiddelbare åbenlyse fare ved, at robotter og automatisering i dag er ved at indtage en større og større del af industrien er, at de overtager arbejdspladserne fra mennesker, der dermed vil havne ude i arbejdsløshed. Dette kan muligvis blive et kæmpe problem, som man skal finde holdbare løsninger på. Men hvilke løsninger er der konkret tale om? Hvad skal vi overhovedet gøre?

Faktisk viser det sig, at man ikke behøver at bekymre sig så meget. Det er nemlig sådan, at robotter og automatisering ofte ikke berøver folk deres arbejde. Ofte sker det, at de traditionelle stillinger bliver nedlagt, men der opstår stort set altid nye stillinger i kølvandet på indførelsen af højere grad af automatisering.

Robotterne udfører det beskidte arbejde

I mange år lød det, at de danske arbejdere var i stor fare, fordi den teknologiske udvikling ville berøve dem deres jobs. Denne mening er der til stadighed nogle mennesker, der har. Der er ikke nogen tvivl om, at der har været nogle mennesker, der har været ofre for automatiseringen, men i det store billede viser det sig, at disse mennesker finder nye jobs, og ledigheden ryger ikke op på et niveau, som ikke er overkommeligt.

I dag kan man eksempelvis se, at der er flere danskere ude på arbejdsmarkedet, end der har været i rigtig lang tid. Dette til trods for, at robotter og automatisering aldrig før har spillet så stor en rolle i erhvervslivet end lige netop nu. Det forholder sig sådan, at robotterne bliver indført til at udføre det beskidte og fysisk krævende arbejde, sådan at arbejderne i mindre grad pådrager sig fysiske skader i forbindelse med deres arbejde, og derfor er frygten for robotterne ikke helt velbegrundet.

 


Indlægget er udtryk for skribentens holdning og indeeholder redaktionelt materiale.